Το Πολλαπλό βιβλίο "συμπαρασύρει" την Τράπεζα Θεμάτων - Απαιτεί νέα θέματα και νέο ΕΣΠΑ

Οι εξετάσεις στο Λύκειο , μέσω της Τράπεζας Θεμάτων θα πραγματοποιηθούν, κατά το τρέχον σχολικό έτος, με την ίδια διαδικασία που διεξήχθησαν τα δύο τελευταία σχολικά έτη

07/12/2023

Άκουσε το άρθρο

Νέα Τράπεζα Θεμάτων με θέματα προσαρμοσμένα στα νέα Προγράμματα Σπουδών ,θα πρέπει να "στήσει" άμεσα το ΙΕΠ, καθώς τα θέματα που σήμερα υπάρχουν δεν θα αντιστοιχούν στα νέα βιβλία που θα παραλάβουν το 2025 οι μαθητές της Α' Γενικού Λυκείου, το 2026 της Β' και το 2027 της Γ' Λυκείου.

Ετσι το ΙΕΠ θα πρέπει να προχωρήσει στην αναζήτηση  νέων ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς τα χρήματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο έργο έχουν τελειώσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παράγοντα του ΙΕΠ θεωρείται βέβαιο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θεμάτων της Τράπεζας Θεμάτων θα χρειαστεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με νέα θέματα.

Στην Τράπεζα Θεμάτων σήμερα - και για τις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου-είναι αναρτημένα 24.759 θέματα, για τα οποία :

  • Πληρώθηκαν πάνω από 300 θεματοδότες (4 ευρώ το θέμα) και αξιολογητές (4 ευρώ το θέμα) συνολικά 200.000 ευρώ.
  • Οι 30 Συντονιστές είχαν αμοιβή 120 ευρώ το μήνα και συνολικά τους καταβλήθηκε το ποσό των150.000 ευρώ.

Στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές των διοικητικών υπαλλήλων.

Οι εξετάσεις στο Λύκειο , μέσω της Τράπεζας Θεμάτων θα πραγματοποιηθούν, κατά το τρέχον σχολικό έτος, με την ίδια διαδικασία που διεξήχθησαν τα δύο τελευταία σχολικά έτη και οι όποιες βελτιωτικές αλλαγές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΠ Σπ. Δουκάκη " δεν θα έρθουν απότομα στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά σε βάθος χρόνου με ενημέρωση και εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας".

Ωστόσο μετά τα  προβλήματα ασφάλειας της πλατφόρμας που σημειώθηκαν στις εξετάσεις του περασμένου σχολικού έτους το πληροφοριακό σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων θα επανασχεδιαστεί ώστε να είναι εύκολο και προσβάσιμο, ενώ έχει ήδη ενισχυθεί η  ασφάλειά του, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΠ , αυτό που εξετάζεται είναι:

  • Να επικαιροποιηθούν τόσο τα  τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων .
  • Να αφαιρεθούν κάποια θέματα  από αυτά που υπάρχουν σήμερα στην Τράπεζα Θεμάτων και να προστεθούν κάποια άλλα. 
  • Στα θέματα να υπάρχει μια κλιμακούμενη δυσκολία .
  • Εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο αποστέλλονται  τα θέματα στα σχολεία.  

Σχόλια (12)

Σοβαρός
|

Τα 4 € μικτά ανά θέμα με τη διαδικασία/χρόνο που απαιτεί το θέμα είναι αστείο ποσό (2 € και κάτι καθαρά).
Προαπαιτούμενα:
- Χρόνος κατασκευής του θέματος
- Χρόνος γραφής της λύσης του θέματος
- Χρόνος σε ανταλλαγή αλληλογραφίας/ επανέλεγχοι
- Χρόνος τροποποίησης θέματος
- Χρόνος κατασκευής σχήματος (όπου απαιτείται)
- Χρόνος τακτικών τηλεδιασκέψεων
- Χρόνος τελικού ελέγχου και ανεβάσματος των κατάλληλων αρχείων στην πλατφόρμα με τις αντίστοιχες απαιτούμενες εγκρίσεις.

Κάποια στιγμή το υπουργείο πρέπει να δει σοβαρά την εκπαίδευση.
Τα παραπάνω θα έπρεπε να δικαιολογούν τουλάχιστον 20 € καθαρά ανά θέμα.
Ντράπηκε και η ντροπή...

Γιώργος
|

Γιατί πολλαπλό βιβλίο; Μήπως μπερδεύει αντί να λύνει προβλήματα. Είχε εφαρμοστεί και πριν μερικά χρόνια, ωστόσω η ιδέα δεν απέδωσε. Μπορούν να φτιάξουν ένα βιβλίο σύχρονο και παιδαγωγικό; Μάλλον όχι. Σπατάλη χρημάτων στους εκδοτικούς οίκους!

@Ανδρεας 09 Δεκ 2023 08:57
|

Η τράπεζα θεμάτων έχει χιλιάδες θέματα. Όποιος/α τα αποστηθίσει, μάλλον τα έχει καταλάβει πολύ καλά.

Ανδρεας
|

Η τράπεζα θεμάτων εξηπηρευει μόνο την αποστήθιση και καταργεί την κρίση . Η αποστήθιση όταν η τεχνολογία βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν αποτελεί στοιχείο μάθησης, απλά ακυρώνει την χρησιμότητα της εκπαίδευσης.

εκπαιδευτικος
|

Εχει νόημα το συγκεκριμενο εργο, μόνο αν συνδεθεί , εφόσον γινει το εθνικό απολυτήριο

Η δασκάλα με τα χαζά μυαλά
|

Πολλαπλό βιβλίο με νέα προγράμματα σπουδών και τράπεζα είναι ασύμβατα. Ακόμα μια φορά δουλευόμαστε μεταξύ μας. Και αυτή η τράπεζα ήρθε να αντικαταστήσει την προηγούμενη τράπεζα. Και πάει λέγοντας....

Μαρία
|

Ευκαιρία να καταργηθεί η ΤΘ

Αναστασία
|

Οργάνωση, πρόγραμμα, σχεδιασμός! Όλα μελετημένα σε αυτό το Υπουργείο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για όσα μας φέρνει. Τα καταργεί από μόνο του. Αντίπαλος του Υπουργείου μας είναι ο εαυτός του.

ΠΕ86
|

Τραγικό που στην Ελλάδα τα περιμένουμε όλα από ΕΣΠΑ.

Γιάννης
|

όλα μελετημένα!!!

Καστανάς
|

Μια τράπεζα θεμάτων οφείλει να έχει περί τα 1.500 τεκμήρια ανά θέμα εξέτασης...

Το αυγό του Κολόμβου
|

Η λύση υπάρχει, είναι απλή και δεν απαιτεί Κεφάλαια: Η κλήρωση να γίνεται από τα θέματα-ασκήσεις-προβλήματα του βιβλίου, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να οφείλουν να τα διδάξουν. Αλλά μία τόσο απλ΄ή λύση δεν αφήνει περιθώρια κέρδους και διαμοιραμού χρημάτων....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ