Συνταξιοδότηση μελών ΔΕΠ: Ο ΕΦΚΑ κατέθεσε ερώτημα στο ΝΣΚ για την προσμετρητέα υπηρεσία των πανεπιστημιακών

Η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου στη Βουλή

17/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικότερα τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης του άρθρου 19 του ν. 4387/2016, όπως έχουν αντικατασταθεί με το άρθρο 26 του ν. 4670/2020, σε όσους έχουν καταστεί συνταξιούχοι μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (13.05.2016), χρόνος ασφάλισης που διανύεται διαδοχικά σε πρώην φορείς κύριας ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο, θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ και λαμβάνεται υπόψη από τον φορέα που χορηγεί τη σύνταξη (απονέμων φορέας) για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό της σύνταξης.

Αυτό τονίζει ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, σε γραπτή απάντηση προς τη Βουλή , σε  σχετική αναφορά  Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και σημειώνει τα εξής:

Προϋπηρεσία ως έκτακτοι υπάλληλοι, σε θέση Επιστημονικού Συνεργάτη, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Στο πλαίσιο αυτό, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα μέλη ΔΕΠ πριν τον διορισμό τους στο δημόσιο υπηρέτησαν ως έκτακτοι υπάλληλοι, σε θέση Επιστημονικού Συνεργάτη, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για το οποίο ασφαλίστηκαν στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος και τον υπολογισμό της σύνταξής τους από το π. Δημόσιο.

Ερώτημα στο ΝΣΚ: Δεδομένου ότι στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδίδονταν από το π. Δημόσιο μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (12.05.2016), ο χρόνος της έκτακτης υπηρεσίας των ανωτέρω προσώπων προσμετρούνταν στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του Δημοσίου, χωρίς καταβολή εισφορών, κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 169/2007 και προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 εξακολουθεί η εν λόγω υπηρεσία να λογίζεται ως συντάξιμη από το π. Δημόσιο, κατ’ εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, ο e-ΕΦΚΑ με το με αρ. πρωτ. 394605/14.03.2024 έγγραφό του έχει υποβάλει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προς γνωμοδότηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ