Έναρξη της δράσης «απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας κατόχων διδακτορικού» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

15/03/2016

Ενημερώθηκε: 15/03/2016, 20:36

Άκουσε το άρθρο

Πρόσκληση προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας να καταθέσουν προτάσεις (Τεχνικά Δελτία) για το πρόγραμμα Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας κατόχων διδακτορικού εξέδωσε σήμερα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού)Η δράση στοχεύει στην απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από 1.861 κατόχους διδακτορικού διπλώματος μέσω της ανάθεσης αυτοδύναμης διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Στα πλαίσια της δράσης, τα Ιδρύματα καλούν τους κατόχους διδακτορικού να καταθέσουν σχεδιάγραμμα διδασκαλίας για συγκεκριμένα μαθήματα που επιλέγουν τα Τμήματα.

Η πρόσκληση δύναται να αφορά μαθήματα επιλογής, προαιρετικά μαθήματα, μαθήματα υποχρεωτικά επιλογής, κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα, σεμιναριακά μαθήματα, μαθήματα που προσφέρονται σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθήματα και των δύο εξαμήνων (εαρινό, χειμερινό). Δεν επιτρέπεται η έκδοση πρόσκλησης για διδασκαλία μαθημάτων κορμού (υποχρεωτικά) ή για διδασκαλία μαθημάτων τα οποία περιλαμβάνονται σε Προγράμματα Σπουδών που προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι όλοι οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν κατέχουν θέση μέλους ΔΕΠ/ΕΠ ή συμβασιούχου διδάσκοντα (Π.Δ. 407/80) στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή και/ή δεν κατέχουν θέση Ερευνητή / Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας ή της αλλοδαπής. Δεν επιτρέπεται η διδασκαλία περισσότερων του ενός μαθήματος από τον ίδιο διδάκτορα κατά το ίδιο εξάμηνο ανεξαρτήτως του Ιδρύματος υποδοχής.

Ο ωφελούμενος απασχολείται στο Ίδρυμα ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος και η συνολική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου, εργοδότη ή του αναλογούντος ΦΠΑ) ανέρχεται σε 2.987,04€ ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο, δηλαδή περίπου 2.004,0€/εξάμηνο «καθαρά». Επιπρόσθετα, καλύπτονται οι δαπάνες μετακίνησης του ωφελούμενου, μέχρι του ποσού των 400€/ακαδημαϊκό εξάμηνο, στην περίπτωση που ο τόπος μόνιμης κατοικίας του βρίσκεται σε διαφορετικό Νομό από την έδρα του Ιδρύματος υποδοχής.

Κάθε ίδρυμα δικαιούται να υποβάλει πρόταση για τον αριθμό των θέσεων που αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί. Η κατανομή των θέσεων στα επιμέρους Τμήματα του Ιδρύματος γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος.

Ιδρυμα    Θέσεις ανά έτος

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών    142

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο    39

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών     9

Πανεπιστήμιο Πειραιά    39

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών    34

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών    26

Πάντειο Πανεπιστήμιο    39

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο    17

ΑΣΠΑΙΤΕ    17

ΤΕΙ Αθήνας    116

ΤΕΙ Πειραιά    39

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας    26

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας    47

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου    39

ΤΕΙ Πελοποννήσου    26

Πανεπιστήμιο Αιγαίου    69

Ιόνιο Πανεπιστήμιο    26

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων    22

Πανεπιστήμιο Κρήτης    69

Πολυτεχνείο Κρήτης    22

ΤΕΙ Κρήτης    65

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης    77

ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης    39

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης    176

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας    34

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης    82

ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας    34

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων    65

ΤΕΙ Ηπείρου    34

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας    77

ΤΕΙ Θεσσαλίας    65

Πανεπιστήμιο Πατρών    103

ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας    82

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας    65

ΣΥΝΟΛΟ    1.861

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αναφέρει: «Η ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόσβαση των νέων επιστημόνων στο ακαδημαϊκό-ερευνητικό σύστημα. Η συγκεκριμένη δράση, που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 1.900 νέους επιστήμονες να αποκτήσουν ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία μέσα από την ανάθεση αυτοδύναμης διδασκαλίας σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η δράση αυτή θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση για τουλάχιστον τρία (3) έτη ενώ, ύστερα από την αξιολόγησή της με την πάροδο ενός έτους υλοποίησης, δύναται να επεκταθεί χρονικά προκειμένου να καλύψει όλη την Προγραμματική Περίοδο έως το 2020».

Παρατίθεται η δήλωση της Αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Σίας Αναγνωστοπούλου: «Η σημερινή πρόσκληση προς τα ΑΕΙ για υποβολή πρότασης έργου με θέμα “Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας” που αφορά σε 1.861 νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού έρχεται σε συνέχεια της πίστωσης 500 θέσεων μελών ΔΕΠ για τα ΑΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ΑΕΙ και της κοινωνίας για στελέχωση των Ιδρυμάτων με νέους επιστήμονες, λόγω των μεγάλων κενών που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις αποχωρήσεις καθηγητών και τη φραγή στις προσλήψεις.

Η αναζωογόνηση της ακαδημαϊκής κοινότητας με επιστήμονες υψηλών γνώσεων και ικανοτήτων είναι η ελάχιστη συνεισφορά στην ανάγκη για παραγωγή νέας γνώσης και αποτροπή της εκροής του πλέον καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας».

Σχόλια (6)

Δρ. ΕΔΙΠ
|

@ Γιάννης
Οι Λέκτορες, οι Επίκουροι δεν κανουν εργαστηρία; αν το μόνο εμπόδιο για την εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ σε μέλη ΔΕΠ/ΕΠ είναι ποιός θα κάνει τα εργαστήρια, τότε η λύση είναι απλή.

Πανεπιστημιακός υπερτροφος
|

Ειμαι συγκλονισμενος...με 2-3 ωρες τη βδομαδα και 2000 το εξαμηνο στην τσεπη νιωθω και επισημα σχεδον συνταξιουχος

Γιάννης
|

Και τα εργαστήρια να τα κάνουν οι φύλακες...

Dr EDIP
|

Θα συμφωνήσω με τον προηγούμενο Δρ ΕΔΙΠ. Πολύ σωστό το μέτρο, αλλά γιατί δεν γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί και το ήδη υπάρχον προσωπικό που υπηρετεί στον κλάδο του ΕΔΙΠ των ΑΕΙ; Πρόκειται για επιστήμονες που υπηρετούν για χρόνια στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, εκπονούν διδακτικό και ερευνητικό έργο και έχουν πολυετή εμπειρία σε πολλά θέματα που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση. Αν δοθεί η δυνατότητα αναβάθμισης των ΕΔΙΠ σε ΔΕΠ θα λυθούν αρκετά προβλήματα των ΑΕΙ σε διδακτικό προσωπικό, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του προυπολογισμού.

Δρ. ΔΕΠ
|

... γιατί ρε φίλε είσαι πολύ ακριβός ! Με 340 € στο χέρι (μείον τον φόρο) είναι φτηνότερα και από την "κοινωφελή εργασία"... Σιγά μην πληρώσουμε περισσότερο το Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων...

ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Αν είναι έτσι η Πρώτη Φορά Αριστερά αναπολούμε τους κουμουνιστές Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλο !

Υ.Γ.
άντε πείσε εσύ τη Σύγκλητό σου να σου δώσουν Αυτοδύναμη Διδασκαλία ...

Δρ. ΕΔΙΠ
|

Πολύ σωστό το μέτρο για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας στα ΑΕΙ των νέων επιστημόνων κατόχωνν ΔΔ. Αν πράγματι τα κενά ειναι τοσα πολλά όπως ισχυρίζονται τα ιδρύματα και συμφωνεί και το υπουργείο, τότε γιατί δεν αναβαθμίζει και τα μέλη ΕΔΙΠ (κατόχους ΔΔ) σε μέλη ΔΕΠ/ΕΠ σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των Ιδρυμάτων. Θα λυθεί έτσι σ' ενα μεγαλο βαθμό το πρόβλημα σε διδακτικό προσωπικο. (ΔΕΠ/ΕΠ).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ